2024 Præstapajans Hævn

Følg os evt. på Facebook Bornholmsk Amatørscene | Facebook

Komedien “Præstapajans Hævn” har – så vidt vides – ikke været spillet siden 1950, – og aldrig før på Rønne Theater. Men den er netop blevet genfundet, og bliver nu præsenteret for publikum i en moderne opsætning, som er båret af frivillige kræfter på, bag, over, under og ved siden af scenen.

Komedien er på bornholmsk og foregår i 1899 på landet, hvor en dramatisk intrige udspiller sig blandt den ambitiøse husmand, hans søde bondekone, den joviale (men dog pressede) sognerådsformand, fruen som forsøger at fremstå finere ved at tale ’tyndt’, det unge kærlighedspar og den uappetitlige forvalter, som ingen bryder sig om.

Intrigen bygger på et gammelt bornholmsk sagn om en tjenestepige (bh. paja), som vil hævne sig ved at lade præstegården nedbrænde 7 gange som straf for en uret begået mod hende; Og nu står en ung pige i den samme situation…

med drama og komik i ”de gode gamle dage”, så …

… ja, uden at afsløre for meget, så … ja, så ender alt på allerbedste måde.

Der er simpelthen alt, hvad der hører sig til, i en rigtig god bornholmsk dialektkomedie.

Komedien er i 3 akter med en indlagt pause og instrueres af Brian Horst Sørensen.

Det nye hold skuespillere på ”Præstapajans Hævn” øver flittigt på den nye opsætning af det gamle, genfundne stykke. Her et foto fra én af de første læseprøver på Rønne Bibliotek… og det tilsvarende fra engang midt i forrige århundrede da stykket blev spillet.

læseprøve 2024 og arkivfoto

Omtale af forestillingen hos TV2Bornholm, skrevet og udgivet 12-06-2024:

Hævn, kærlighed og brand i en præstegård (tv2bornholm.dk)

Instruktøren, Brian Horst Sørensen, og en af skuespillerne, Tommy Andersen, lod sig i forbindelse med udlevering af manuskripter liveinterviewe i TV2Bornholms nyhedsudsendelse kl 19:30. Se hvad de sagde om stykket hér.

Bornholmsk Amatørscene er klar med ny forestilling (12.06.2024) (tv2bornholm.dk)

klip fra “Jul på Bornholm” 1950

Håndskrevet teaterstykke på scenen (tidende.dk)

Kultur » Bornholmsk Amatørscene har planer om at opføre “Præstapajans hævn”: Amatørscene opfører komedie for første gang » Bornholm.nu

Teater: Hævn, kærlighed og brand i en præstegård (tv2bornholm.dk)